M&Y soft 2007-2011
Laatste update 22/06/13

www.watoudorp.be
Watou, in het centrum van de regio
Westhoek - Frans-Vlaanderen.
 
Recreatie
       
Toerisme
 
 Toerisme Alveringem.
 Toeristische dienst Alveringem.
 Sint-Rijkersstraat 19  8690 Alveringem.
 Tel: 058/288.881
 info@alveringem.be
 www.alveringem.be/toerisme
Alveringem, in de Westhoek, grenzend aan Frans-Vlaanderen, is een uitgestrekte nog zeer typische plattelandsgemeente, met vele dorpen vol stille authenticiteit. Stilte en rust zijn alom aanwezig, in de dorpen en in het landschap. Veel landelijke wegen laten u toe te genieten van die stilte en van de natuur. De uitgestippelde wandel- en fietsroutes brengen u naar gastvrije....
 
 Archeologisch Aardewerkmuseum.
 Archeologisch aardewerk - pottenbakkerij en Kleipijpenmuseum.
 Bergenstraat 1   8691 Alveringem/ Beveren- Kalsijde.
 057/30.10.16
 info@rohardushof.be
 www.rohardushof.be
Wie niet vertrouwd is met archeologische opzoekingen, kan een indrukwekkende collectie aantreffen in het museum. Door de hoeveelheid van stukken kan de bezoeker de evolutie volgen van het aardewerk sedert de bekende eerste nederzettingen tot einde 19de eeuw. Veel objecten zijn gevonden, opgegraven in Poperinge.
 Atelier - Galerie Pierre Declerck - Athanor .
 Glas- en keramiekkunst.
 Weegschede 1 8691 Alveringem/ Gijverinkhove.
 058/29.86.64
 athanor@telenet.be
 www.pierredeclerck.be
In Athanor zijn er wisselende tentoonstellingen van diverse disciplines van kunst en vormgeving en is er permanent werk te zien van de glaskunstenaar Pierre Declerck.
 Curiosamuseum Nollée.
 Het Curiosamuseum Nollée, verzameling roerend erfgoed.
 Izenbergestraat 124  8691 Alveringem/ Izenberge.
 058/29.91.91
 Curiosamuseum Nollée
Het Curiosamuseum Nollée verschaft dankzij een rijke verzameling roerend erfgoed inzicht in de materiële cultuur van Veurne-Ambacht. Het is een tentoonstelling van houten miniaturen (foorattracties), schilderijen, miniaturen in hout en kurk, schelpkunstwerken, caféspelen en zelfgemaakte gemeenteschilden van West-Vlaanderen.
 De brouckmolen.
 Brouckmolen te Beveren.
 Lindestraat 13  8691 Alveringem/ Beveren aan de Ijzer.
 057/36.38.41
 marijn.bulckaert@brouckmolen.be
 https://sites.google.com/site/brouckmolen
De brouckmolen is een witgekalkte stenen molen en staat op een lichte glooiïng naar de IJzervlakte toe. De Brouckmolen werd in 1872 gebouwd en het oude molenaarshuis dateert uit 1868. Dit molenaarshuis word sinds 2007 verhuurd als vakantiewoning, uiteraard na de nodige verbouwingswerken. meer info vind je verder op deze website of hier. De molen heeft een gebroken ....
 De Korenhalm.
 IJs om van te smullen.
 Bampoelstraat 4  8690 Alveringem.
 058/29.83.38
 info@dekorenhalm.be
 www.dekorenhalm.be
Na de kennismaking komen we via een videovoorstelling snel iets te weten over het dagelijks werk op de boerderij. We gaan op verkenning door de gebouwen bij het melkvee, het melken en de melkverwerking.
Achteraf is een ijsje een gezonde deugddoener!
 De Rode Sleutel.
 Melkschapen geven van alle schapenrassen de meeste melk.
 Sleutelstraat 2  8691 Alveringem/ Izenberge.
 058/29.94.63
 schapenkaas@derodesleutel.be
 www.derodesleutel.be
Dit is een beweging, die promotie voert voor voedsel ,dat op authentieke en ambachtelijke wijze geproduceerd wordt. Men voert oppositie tegen de huidige Europese trend om de voedselveiligheid te laten prevaleren boven andere criteria zoals traditie, ambachtelijkheid en keuzevrijheid voor de individuele consument; De beweging vindt zijn oorsprong in Italie onder de impuls van...
 Europa- Centrum.
 Vormingstehuis voor Levensvernieuwing.
 Bergenstraat 2   8691 Alveringem/ Beveren aan de IJzer.
 057/30.02.08
 bertennest@skynet.be
 Europa-centrum
In samenwerking met de studentenbeweging KVSV-KVHV, vanuit de drie-eenheid: godsdienst-liefde-kunst, in het spoor van BERTEN Rodenbach (Roeselare) en NEST van der Hallen (Lier).Vandaar: “Bertennest”, gemeenschapshuis op de overoever van de IJzer, met het “Gastenhuis” rechtover in dezelfde Bergenstraat, deels op grondgebied Poperinge......
 Het Verwenhuis.
 Lichaamsverzorging tot in de puntjes.
 Groenestraat 20  8691 Alveringem/ Izenberge.
 0476/50.00.23
 info@hetverwenhuis.be
 www.hetverwenhuis.be
Wij zijn gevestigd in Izenberge in het hartje van de rustige en landelijke Westhoek. Door het "jachtig" bestaan in maatschappij waarin we leven, wordt er te weinig tijd gemaakt om de 3 energieën - lichaam, geest en ziel - in balans te houden. Rust, verzorging en ontspanning op geregelde tijdstippen zijn dan ook noodzakelijk om dit evenwicht te bewaren.
 Het Warandehof.
 Knapverse groenten en rabarber om van te snoepen.
 Elzendammestraat 11  8691 Alveringem/ Gijverinkhove.
 058/29.86.26
 rabarber@hetwarandehof.be
 www.rabarber.be
Het Warandehof is een klein intensief tuinbouwbedrijf: minder dan vier hectaren worden verbouwd met een ruim gamma van groenten. De belangrijkste groenten op ons bedrijf zijn rabarber, venkel en veldsla. Het teeltplan is zo gegroeid om tot een goede werkverdeling te komen het hele jaar rond.
 Het Zilverleen.
 De geheimen van een biologisch bedrijf.
 Izenbergestraat 175  8690 Alveringem.
 058/29.99.83
 info@hetzilverleen.be
 www.hetzilverleen.be
Reeds 20 jaar kweken we groenten op Het Zilverleen. Al snel kozen we ervoor om volledig biologisch te werken: we willen lekkere en gezonde groentjes kweken zonder gebruik te maken van chemische middelen. Dat is beter voor iedereen.We worden regelmatig gecontroleerd door Integra Afd. Blik, die onze inspanningen belonen met het Biogarantie-certificaat.
 Jeugdlogies De Ruischaard.
 Jeugdlogies De Ruischaard Leisele.
 Beverenstraat 88  8691 Alveringem/ Leisele.
 058/29.90.53
 Jeugdlogies De Ruischaard
Een rustig gelegen bivakplaats in de bijgebouwen van een actieve boerderij op 3 km van de Franse grens. Er is een grote speelweide en zwemvijver met springplank. Mogelijkheid tot plaatsen van tenten in samenspraak met de eigenaar.
 Jeugdlogies Pannenhoeve.
 Jeugdlogies Pannenhoeve.
 Groenestraat 76  8691 Alveringem/ Izenberge.
 0475/85.08.17
 vandenberghe.david@telenet.be
 Jeugdlogies Pannenhoeve
Deze nieuwe, goed uitgeruste kampplaats biedt plaats aan 43 personen en ligt slechts 3 km verwijderd van de van de Franse grens. Tijdens de zomermaanden kunnen nog eens 32 personen hun tenten opslaan op het grasveld naast het gebouw.
 Merkwaardige gebouwen.
 Merkwaardige gebouwen in Alveringem.
 Merkwaardige gebouwen.
Het wachthuisje dateert waarschijnlijk van 1870, zoals het tolhuis er tegenover. Voor de Europese eenmaking was deze plaats een belangrijke grensovergang. De Belgische douaniers hadden hier het toezicht op het in- en uitgaand verkeer met Frankrijk en dat op één van de hoofdwegen van Duinkerke naar Poperinge. Drukke bedoening zoals bij elke grote douanepost maar dit was goed voor de plaatselijke horeca. Sedert 1993 werden de grenscontroles afgeschaft en is er vrij verkeer van personen en goederen. Je kan wel controle hebben van de "vliegende" of mobiele douane.
 Mout- & Brouwhuis "DE SNOEK".
 Brouwershof proeven van heerlijke, ambachtelijke brouwsels.
 Fortem 40  8690 Alveringem.
 058/28.96.74
 infomuseum@desnoek.be
 www.desnoek.be
Wie het verleden van de dorst wil smaken, moet een bezoek brengen aan dit uniek sitemuseum. Hier vindt u immers nog een volledige, authentieke brouwerij en mouterij uit de negentiende eeuw.Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert u terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistingskelders en laat u in het aloude....
 Oorlogserfgoed in Alveringem.
 Wo1 Oorlogserfgoed in Alveringem.
 Wo 1 in Alveringem
Van 1914 tot 1918 was de Westhoek het toneel van Wereldoorlog I.
Honderdduizenden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten sneuvelden. Vandaag dragen de talloze militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en sites een vredesboodschap uit.
 Openluchtmuseum "Bachten de Kupe".
 Bachten de Kupe is de constructie van een stil oud boerendorp.
 St.Mildredaplein 1B  8691 Alveringem/ Izenberge.
 058/29.80.90
 museumbachtendekupe@scarlet.be
 www.bachtendekupe.net
Het sfeervolle Openluchtmuseum Bachten de Kupe is de constructie van een stil oud boerendorp (17de eeuw), gerealiseerd in de conceptie van boerderij, ambacht- en winkelhuisjes, dokterkabinet, herberggemeentehuis, kapelletjes, muziekkiosk, lemen woningen, bibliotheek, monumentale poorten, klein kerkhof, kasseistraten.De bouwsels en de duizenden voorwerpen hebben....
 't Foncierhof.
 De boer-kaasmaker geeft uitleg aan de hand van een diareeks....
 Izenbergestraat 142 8690  Alveringem/ Izenberge.
 058/29.92.87
 ryckeboer.ludo@telenet.be
 't Foncierhof.
We worden ontvangen in de gerestaureerde schuur. De boer- kaasmaker geeft uitleg aan de hand van een diareeks over het melkveebedrijf. Het melken en het verhaal van melk tot kaas wordt in de kijker gesteld. Nadien genieten we van kaasproevertjes en het drinken van karnemelk.
 
 't Gitlirhof.
 Je kan bij ons ook terecht voor hoevebezoeken en workshops.
 Vaartstraat 44  8690 Alveringem.
 058/28.70.83
 gv@belgacom.net
 www.hoevegitlirhof.be
Scholen, groepen en gezinnen worden hartelijk ontvangen door de eigenares van deze prachtig gelegen hoeve. Géraldine geeft een leuke, boeiende en professionele rondleiding op de hoeve met een inleiding over de wondere wereld van het paard. De hoeve is ook toegankelijk voor rolstoelen en mensen met een beperking. Deze rondleidingen worden het ganse jaar door gegeven..
 't Zeugekot.
 Het ‘Zwijntje' al eens geproefd?
 Sint-Omaarstraat 4  8691 Alveringem/ Beveren aan de Ijzer.
 0478/37.64.36
 info@zeugekot.be
 www.zeugekot.be
Bezoek aan de kwekerij. Volgens het seizoen ook een bezoek aan de velden. Er wordt ook uitleg gegeven over de zonnepanelen en rendabiliteit ervan. Voor de kinderen is er educatief spel en animatie. Degustatie van allerlei gerechten naar keuze (op aanvraag) met een typische doorspoeling ( 't zwijntje ) . Scholen kunnen informatieboxen huren om mee te werken in de klas. ....
 Zo Zen.
 Sauna & ontspanningshuis.
 Burgmolenstraat 41  8690 Alveringem.
 058/28.94.05
 info@zo-zen.be
 www.zo-zen.be
Wij nodigen u daarom vriendelijk uit om kennis te maken met ons nieuw ontspanningshuis in het landelijke Alveringem. Een sauna is niet alleen ontspannend, maar reinigt en hardt je lichaam op een natuurlijke wijze zodat je extra weerstand opbouwt. Bij Zo Zen kun je nog voor veel meer terecht oa: relaxerende massages, kruidenstempelmassage..., enz. De onmiddellijke... .